Årsmöte

Svenska Rosensällskapet håller årsmöte i april varje år. Platsen varierar år från år. 

Årsmöte 2018

hålls den 7 april i Hudiksvall i samarbete med sällskapets lokala gruppen där, Hallborosen. Mer information kommer i Rosenbaldet 1, 2018 och här i slutet av februari. 

 

Årsmöte 2017

I samarbete med lokalföreningen Sydrosen bjöd Svenska Rosensällskapet in till seminarium och årsmöte i Malmö den 1 april i år. Svenska Rosensällskapet tackar Lars-Gunnar Lindberg med medarbetare för det mycket finna arrangemanget, fina lokaler, det vackra och goda eftermiddagsfikat och den goda middagen.

Årsmötet i sig resulterade i en givande diskussion om de ideella föreningarnas villkor, kreativt initierad av årsmötesordföranden Olof Norrlöw, som har erfarenhet av ideellt arbete i Sydsvenska  Rhododendronsällskapet, där han är ordförande.

Innan årsmötet höll Else Olsson från Roskraft, Österlen, och amatörförädlaren Roland Hermansson, Stockholm, som tagit fram ’Ydrerosen’ m.fl. rosor, föredrag.

  
Else Olsen Foto Anna M Hansson

Else talade på temat ”Rosbetraktelser från Roskrafts horisont” – lite om Roskrafts historia och rotäkta rosor (sticklingsförökning). Vi fick ta del av många fina minnen av resor, rosor och framför allt människor som Else mött under alla år med Roskraft. Plantskolan har salufört så många som 939 sorters rosor, många av dem ovanliga och svåra att få tag på. Else talade om förädlare som bl.a. Rudolf Geschwind, Erich Unmuth, Eugen E. Marlitt, Martin Weingart och Louis Lens och deras rosor. Else kom även in på sin resa till Kina för några år sedan – men det är en resa som kan komma att bli ett helt nytt föredrag.

 
'Ydrerosen' och Roland Hermansson

Roland talade på temat ”Nya svenska albor” – främst albor säger Roland och så några andra förstås (hybridisering). Föredraget blev verkligen en resa bland rosor och en resa i det intressanta arbetet med att som amatörförädlare ta fram nya rosor genom hybridisering. Vi har ju alla läst om Rolands spännande hybridiseringar med helenahybrider i äldre Rosenbladet , men i detta föredrag beskrev han hybridisering med en hel del gammaldags rosor som ’Maiden’s Blush’ och ’Maxima’ och visade bilder på resultatet. Man han kom även in på korsningar som gett rosor med klättrande egenskaper. ’Ydrerosen’ är t.ex. en korsning mellan ’Hybrida’ och ’Super Excelsa’. ’Ydrerosen’ har han sedan korsat med ’Penny Lane’ och den senare med ’Aloha’. Flera av åhörarna framförde en önskan om att Roland skulle släppa fler rosor – många var oerhört fina.