Årsmöte

Svenska Rosensällskapet håller årsmöte i april varje år. Platsen varierar år från år. Kallelse och dagordning hittar du i Rosenbaldet nr 1, 2019. Är du inte medlem kan du lösa det på plats. 

ÅRSMÖTE 2019

Välkomna till Rosfest i Skövde och Svenska Rosensällskapets Årsmöte
Lördag den 13 april 2019

I samarbete med lokalgruppen Skaraborgsrosen bjuder Svenska Rosensällskapet in till föredrag och samtal kring rosor samt årsmöte i IOGTs lokaler på Drottninggatan 13 i Skövde.

Föredrag

Lars-Åke Gustavsson kommer att berätta om POMs projekt Rosuppropet som nu är avslutat. Hur många rosor hittades och var? Hur många förblev okända? Vad har hänt med rosorna nu? Många frågor som Lars-Åke kommer att ge svar på.


Lars-Åke Gustavsson, projektledare POMs rosinsamling. Foto Irene Nettelbrant


'Valdemarsvik' En av de första POM-rosorna. Foto Helena Verghese Borg

Program
- 14.00 Lars-Åke Gustavsson
- 16.00 Kaffe/te och fika
- 16.30 Årsmöte
- 18.00 Middag

Anmäl om ni kommer till eftermiddagens föredrag senast onsdag den 5 april för beräkning av kaffe och fika. Anmälningarna sker till

Efter föredrag och årsmöte träffas vi för trevlig samvaro över en lättare middag, för dem som önskar. Middagen består av huvudrätt och efterrätt plus mineralvatten, till ett pris av 280 kr.

För att kunna delta i middagen betalar du in 280 kr till Svenska Rosensällskapets plusgirokonto 467 25 42-0. Pengarna ska vara oss tillhanda senast onsdag den 5 april. Tänk på att det kan ta några dagar innan pengarna kommer in på kontot, så betala i god tid. Meddela samtidigt om du önskar vegetariskt eller om du har någon matallergi.

 

Årsmöte 2018

VÄLKOMNA TILL ROSENFEST I HUDIKSVALL OCH SVENSKA ROSENSÄLLSKAPETS ÅRSMÖTE LÖRDAG DEN 7 APRIL 2018

I samarbete med lokalgruppen Hallborosen bjuder Svenska Rosensällskapet in till föredrag och samtal kring rosor samt årsmöte på Quality Hotel Stat i Hudiksvall.  

Föredrag
Inger Kullberg
, veteran i det Finska Rosensällskapet, besöker oss för att berätta om härdiga finska rosor, såväl gamla fyndrosor, som nya finska rosor som tagits fram av de finska förädlarna Peter Joy och Pirjo Rautio. Flera av dem har utsetts till att ingå i det Nordiska Rosprojektet. Ett projekt som bland annat syftar till att visa upp bra och härdiga rosor för nordliga förhållanden.

Britt Åström, veteran i Svenska Rosensällskapet, berättar om användning av och om de senaste rönen om att berika jorden med terra preta. 

 
'Pappilan Neito' - en av många finska rosor, foto Inger Kullberg, och Rosor och clematisen 'Nelly Moser' frodas med terra preta i jorden, foto Ingela Björklund.

PROGRAM
14.00 Inger Kullberg om härdiga finska rosor
15.15 Britt Åström om det senaste om terra preta
16.00 Kaffe och fika
16.30 Årsmöte
18.00 Middag

 

Årsmöte 2017

I samarbete med lokalföreningen Sydrosen bjöd Svenska Rosensällskapet in till seminarium och årsmöte i Malmö den 1 april i år. Svenska Rosensällskapet tackar Lars-Gunnar Lindberg med medarbetare för det mycket finna arrangemanget, fina lokaler, det vackra och goda eftermiddagsfikat och den goda middagen.

Årsmötet i sig resulterade i en givande diskussion om de ideella föreningarnas villkor, kreativt initierad av årsmötesordföranden Olof Norrlöw, som har erfarenhet av ideellt arbete i Sydsvenska  Rhododendronsällskapet, där han är ordförande.

Innan årsmötet höll Else Olsson från Roskraft, Österlen, och amatörförädlaren Roland Hermansson, Stockholm, som tagit fram ’Ydrerosen’ m.fl. rosor, föredrag.

  
Else Olsen Foto Anna M Hansson

Else talade på temat ”Rosbetraktelser från Roskrafts horisont” – lite om Roskrafts historia och rotäkta rosor (sticklingsförökning). Vi fick ta del av många fina minnen av resor, rosor och framför allt människor som Else mött under alla år med Roskraft. Plantskolan har salufört så många som 939 sorters rosor, många av dem ovanliga och svåra att få tag på. Else talade om förädlare som bl.a. Rudolf Geschwind, Erich Unmuth, Eugen E. Marlitt, Martin Weingart och Louis Lens och deras rosor. Else kom även in på sin resa till Kina för några år sedan – men det är en resa som kan komma att bli ett helt nytt föredrag.

 
'Ydrerosen' och Roland Hermansson

Roland talade på temat ”Nya svenska albor” – främst albor säger Roland och så några andra förstås (hybridisering). Föredraget blev verkligen en resa bland rosor och en resa i det intressanta arbetet med att som amatörförädlare ta fram nya rosor genom hybridisering. Vi har ju alla läst om Rolands spännande hybridiseringar med helenahybrider i äldre Rosenbladet , men i detta föredrag beskrev han hybridisering med en hel del gammaldags rosor som ’Maiden’s Blush’ och ’Maxima’ och visade bilder på resultatet. Man han kom även in på korsningar som gett rosor med klättrande egenskaper. ’Ydrerosen’ är t.ex. en korsning mellan ’Hybrida’ och ’Super Excelsa’. ’Ydrerosen’ har han sedan korsat med ’Penny Lane’ och den senare med ’Aloha’. Flera av åhörarna framförde en önskan om att Roland skulle släppa fler rosor – många var oerhört fina.