Nyheter och meddelanden

Hall of Fame

30 jun 2018

Nu pågår World Rose Convention i Köpenhamn i ett strålande vackert väder, tillika vacker huvudstad!
Vid varje konvnet väljs en gammaldags ros och en modern ros.
Hall of Fame WRC 2018: Rosa baksiae lutea Plena och 'Knock Out'!  

Rosenkransen 2018

27 jun 2018

Svenska Rosensällskapet gratulerar Lars-Åke Gustavsson till att ha fått årets rosenkrans!

 
Lars-Åke Gutsvasson Foto Lisa Ising

Här kan du läsa Juryns motivering

diplom-rosenkransen-2018_final.pdf

Ny lokalgruppssida!

19 apr 2018

Nu har även Sydostrosen fått en egen lokalgruppssida. Se SYDOSTROSEN

Här kan du läsa mer utförligt om gruppens olika aktiviteter, rosbytardagar, resor, öppna trädgårdar m.m. 

Du hittar även dit via sällskapets sid under Lokalgrupper och Sydostrosen http://www.svenskros.se/sydostrosen 

En dag kvar på Elmia-mässan!

11 mar 2018

Du missar väl inte vårens första mässa? Nu är det en dag kvar. Passa på att besöka Svenska Rosensällskapets monter, där du bland annat träffar, som här på bilden, Christer Jonsson, och Svein-Oddvar Osen från vår styrelse och också mycket aktiva i vår grupp i Småland, m.fl. från den gruppen. 

 
Foto Svein-Oddvar Osen

Trädgårdsmässa på Elmia i Jönköping 9-11 mars

24 feb 2018

Svenska Rosensällskapet deltar på mässan. Kom till monter 509 och diskutera rosor och odling av rosor. Vi deltar också med föredrag vid tre tillfällen.

Fredag 9/3 kl. 15:30, lördag 10/3 kl. 11:30 och söndag 11/3 kl. 13:30

En Meny av Rosor
Christer Jonsson
visar bilder och kommenterar olika skönheter i rosornas värld. Vi får också lite skötseltips och kunskap om hur man klipper sina rosor.

Läs mer

World Rose Convention och Nordisk Rosenhelg 2018

31 dec 2017

Läs brevet från Inger Schierning, Vice President för de nordeuropeiska länderna i WFRS och ordförande i Danska Rosensällskapet, om kommande 18. World Rose Convention – A Fairytale of Roses, den 29 juni – 5 juli 2018 i Köpenhamn. Mer information och registreringsformulär finns på www.wrc2018.dk 

brevet-fran-inger-schierning.pdf

Ny hemsida

25 dec 2017

Välkommen till Svenska Rosensällskapets nya hemsida!

Vi hoppas den blir en plats – precis som tidigare hemsida har varit – att söka information på, om rosor, om sällskapet och om alla spännande aktiviteter som anordnas lokalt. Vi tackar Ann-Britt Magnusson som hjälpte oss med den tidigare sidan.

På den nya sidan kommer informationen om lokalgruppens aktiviteter att finnas under länken för respektive lokalgrupp. Vi lyfter också fram de arrangemang och samarbeten som sällskapet centralt löpande anordnar eller deltar i. 

Vi tackar Susanna Larsdotter som har hjälpt oss med den nya, design och teknik

VÄLKOMMEN!

Rosenbladet nr 4, 2017

16 dec 2017

Rosenbladet nr 4 kom ut något försenat denna gång - det ber vi om ursäkt för. 
Men vad var mer passande än att det kom samma dag, den 6 december, som Finland firade sitt 100-årsjubileum. Och helt passande med finska rosor på framsidan! 

Läs Helena Verghese Borgs artikel om finska rosor och rosor i Finland. Det kommer dessutom fler artiklar från Helena i kommande nummer. 

Glöm inte att betala medlemsavgiften inför nästa år så att du är med oss redan från början. Det är extra viktigt nu när portot går upp. Det minskar också arbetet för den som måste skicka ut tidningen i efterhand - SÅ VAR MED I ÅR OCKSÅ! Vi lovar fina artiklar i nr 1. 

18. World Rose Convention

10 okt 2017

Anmäl dig till 18. World Rose Convention – A Fairytale of Roses som pågår den 29 juni – 5 juli 2018 Mer information och registreringsformulär finns på www.wrc2018.dk 

Här kan du läsa särskilt om Nordisk Rosenhelg som pågår den 28 juni – 1 juli 2018, NRW, Copenhagen, 28 June - 1 July 2018 

Rosenkransen 2017

10 okt 2017

Svenska Rosensällskapet gratulerar Björn Kalin till Rosenkransen 2017!  

Nya POM-rosor

5 feb 2017

I början av oktober presenterades årets nya ”POM-rosor” (dvs. de rosor som kommer att lanseras i Grönt kulturarv-sortimentet 2017) på fackmässan ELMIA Garden. Det blir tre välbekanta fyndrosor från Södermanland, Västergötland och Jämtland. De aktuella rosorna är 'Minette'-lika ’Svea’, den fantastiska bourbonrosen ’Blomsterhult’ och den vita ’Poppius’-hybriden från Jämtland, ’Vaplan’ (efter fyndorten). Läs gärna de officiella beskrivningarna på Grönt kulturarvs hemsida

Rosens dag - Årets ros 2017

5 feb 2017

Årets ros 2017 - Rosens dag

ASPIRIN  ROSE, är en lägre buskros/floribunda från Tantau i Tyskland,  som visat sig vara mycket frisk och härdig i åtminstone zon 4. Den blir 60-70 cm hög, växer både tätt och brett och används därför som s k marktäckande ros. Bladen är vackert mörkgröna och glänsande och blir sällan angripna av sjukdomar. Blommorna som kommer i klasar är ljusrosa i knopp och som nyutslagna men blir kritvita som helt utslagna. Blomningen är riklig och pågår tills frosten sätter stopp. En vacker ros som passar i kanten av rabatter med högre rosor.

Testa Fritidsodlarnas trädgårdsrådgivning!

29 jan 2017

FOR  

Du kan ringa alla vardagar och få svar på dina trädgårdsfrågor av någon av FORs kunniga rådgivare runt om i landet. 
Läs mer om FOR här >>