Kärleksstigen

Hudiksvall är en småstad vid kusten 300 km norr om Stockholm. Hudiksvalls kommuns inspirations-trädgård är belägen vid Kärleksstigen i centrala delen av staden. Kärleksstigen är det promenadstråk som leder runt Lillfjärden. Inspirationsträdgården har även den kommit att kallas för Kärleksstigen.
Hudiksvalls kommun planerade anläggningen tillsammans med Svenska Rosensällskapets lokala grupp Hallborosen och Sällskapet trädgårdsamatörerna.

Sommaren 2001 var trädgården färdig och alla rosor och perenner hade planterats av trädgårdssällskapens medlemmar. Trädgården inramas av en grön häck och pergola i öster och mot Lillfjärden växer en rosenhäck av 'Fru Dagmar Hastrup' längs båda sidorna av promenadvägen. Rabatterna har en oregelbunden böljande form. På Kärleksstigen finns cirka 150 rosor av ett 70-tal olika sorter. Övervägande antalet rosor är härdiga i växtzon 5 och 6. Några rosor är härdiga i zon 7 och 8.

Rosor från samma sortgrupp är planterade tillsammans förutom i den största rabatten där i stället ett färgtema i vitt har varit utgångspunkt. Många rosor är planterade i grupper av tre plantor. De flesta rosorna är gammaldags och ljuvligt doftande. Tillsammans med rosorna är perenner planterade och i ett par rabatter växer enbart perenner. På Kärleksstigen finns flera sittplatser omgärdade av klätterrosor och klematis.

Inom anläggningen finns även sommarblommor som kommunen planterar varje år. Under juli månad är trädgården som vackrast då de gammaldags rosorna står i sitt bästa flor medan rugosorna fortsätter att blomma till frosten kommer. Hallborosens åtaganden gentemot kommunen innebär att medlemmarna sköter om beskärningen av rosorna på våren samt putsar och ansar rosorna under sommaren. Kärleksstigen är en oas i staden och många flanerande stannar upp och njuter av blomsterprakten. Här finns möjlighet att hämta inspiration till den egna trädgården samt att upptäcka vilka rosor som är härdiga och friska i Norrland.

Text: Inger Kring  
Foto: Ingela Koponen