Mässor

Nolia Trädgård 20-22 april, 2018

Sveriges nordligaste trädgårdsmässa, Läs mer

Svenska Rosensällskapet deltar på mässan. Kom till monter R5 och diskutera rosor och odling av rosor. Vi deltar också med två föredrag.

Fredag kl. 12.00
Vilda rosor för din trädgård
Henny Johansson, Svenska Rosensällskapet, berättar om och visar bilder på vildrosor för högre zoner och några av dess hybridiseringar. De är ofta vackra trädgårdsbuskar, som utöver vackra blommor, ofta har vackra blad och nypon. 

 
Rosa pendulina, bergros Foto Marianne Andersson


Lördag kl. 14.30 

Rosor i maten, rosor i mat och bak!
Eva Böhlin-Andréasson, Svenska Rosensällskapet.
Kan man äta rosor? Hur tillagar man exempelvis marmelad, saft och annat gott från rosor och nypon. I mellanöstern har man använt sig av rosor för hälsa och skönhet i tusentals år. Alla rosor är ätliga och nyttiga då de innehåller både vitaminer och antioxidanter. Nyponen kan användas som smärtstillande vid ledvärk och inflammationer. Olika rosor smakar olika mycket. Välj obesprutade rosor. Blanda ner dina rosor i en sallad eller dekorera efterrätter och bakverk. Nyponen kan man göra nyponsoppa och mycket annat gott av.

 
Rosenmarmelad och rosenvinäger Foto Eva Böhlin-Andréasson

 

Tidigare mässor

Nordiska Trädgårdar 22-25 mars, 2018 - Årets tema på mässan i Älvsjö var ”Mixa och maxa”.

Svenska rosensällskapet deltog med flera föredrag:  
Lars-Gunnar Lindberg,
Hjälp! Min ros ser inte ut att må bra. Några orsaker och hur man ger den ett bättre liv....
Eva Böhlin Andréasson, Rosor i mat och bak! Kan man äta rosor? Hur tillagar man exempelvis marmelad, saft och annat gott från rosor och nypon. 
Birgit Johansson, Design och dekor – 17 år i en småländsk rosenträdgård.
Anette Mallalieu Sand, Svenska Rosensällskapet. 
Myskrosor. Fantastiska rosor som bör finnas i varje trädgård.


'Trier' Foto Henny Johansson

 

Elmia Bomässa och Jönköpings trädgårdsmässa 9-11 mars, 2018

I samband med den stora Bomässan på Elmia var det premiär för Jönköpings Trädgårdsmässa. En ny publik mässa för alla trädgårdsälskare med intressanta utställare och inspirerande föreläsningar. Svenska Rosensällskapet deltog på mässan. Christer Jonsson höll föredraget 
En Meny av Rosor - Christer berättade om olika skönheter i rosornas värld, skötseltips och beskärning av rosor. Christer Jonsson är engagerad i Svenska Rosensällskapet. Han bor på Rosengården i Bäckebo 3 mil nordväst om Kalmar - i en fantastisk trädgård med ca 250 rosor, blandat med pioner, klematis och andra perenner.

 Christer Jonsson i sin trädgård i Bäckebo. 

 

Nordiska trädgårdar i Älvsjö den 6-9 april 2017

Temat för mässan var Frodigt och roligt – En trädgård kan vara lustfylld, rogivande men även underhållande. Den kan inspirera både till skratt och till avkoppling. Kort sagt, en plats för det goda livet som får oss att må bra. En plats där vi kan ta ut svängarna ordentligt och inreda med träd, växter och oväntade detaljer. Oavsett om du har en liten balkong eller en stor trädgård - låt den vara frodig och rolig!

Sällskapet deltar varje år med ett eller flera föredrag. 2017 höll Lars-Gunnar Lindberg föredrag på temat Hjälp! Min ros ser inte ut att må bra. Några orsaker och hur man ger den ett bättre liv...., Anette Mallalieu Sand på Rosor och klematis, Vad ska du tänka på, val av rosor och klematis, sorter och skötsel
Irene Nettelbrant höll föredrag om Klätterrosor - varför och vilka då? Välj rätt sorter, och Henny Johansson om Austinrosorna blir mer och mer populära i Sverige. Hur härdiga är de egentligen och vad kräver de för skötsel för att utvecklas väl?