Rosnamnen

Så skrivs namnen

Rena artervildrosor, skrivs med kursiv text Rosa canina och Rosa multiflora.
Underarter: Rosa villosa ssp mollis. Varianter: Rosa rugosa var alba.

Korsade vildrosor Rosa cantabrigiensis är det vetenskapliga namnet på en hybrid av Rosa hugonis. Att det är en hybrid markeras med tecknet x i namnet. Rosa hugonis är en ren artros som skrivs utan x.

Sorternamn Sorter skrivs: 'Hansa' är ett sortnamn och en ros som definieras som en ros med ursprung i vildrosen Rosa rugosa. Den ingår i rugosa-gruppen. Vill man ange grupptillhörighet kan man till exempel skriva Rosa rugosa 'Hansa'.

Föräldrar Vill man ange föräldrarna till en ros skrivs det 'Belle Isis' x 'Dainty Maid', som är föräldrarna till den engelska rosen 'Constance Spry'. Det är alltså två sorter som har gett upphov till rosen 'Constance Spry'.

Multiflorahybriden 'Aglaia' har en artros och en sort som föräldrar och det skrivs: Rosa multiflora x Rêve d'Or'. Moderplantan skrivs först och pollenplantan sist.

För den som vill veta mera Aldén, Björn, m.fl., Kulturväxtlexikon, Natur och Kultur/LTs förlag 1998, ISBN 91-27-33907-6 Corneliuson, Jens, Växternas namn, Wahlström & Widstrands Förlag, ISBN 9146176799 Gustavsson, Lars-Åke, Rosor för nordiska trädgårdar del I, Natur och Kultur 1998, ISBN 91-27-02861-5