StockholmsRosen

    För rosvänner i Stockholms län

StockholmsRosen (förening) postnr 10–19, 611–619, 646, 76

Vi är ca 180 medlemmar från den karga ytterskärgården till de lummiga Mälaröarna.

Kontaktperson och ordförande Kerstin Bergman, Tel: 08-39 52 39
E-post stockholmsrosen@svenskros.se 
Om du är medlem och vill ha information via e-post, mejla gärna din adress till oss. 

Välkommen att delta i våra medlemsträffar!

Möteslokal
Då inte annat anges i programmet hålls våra möten och föredrag i Studiefrämjandets lokaler i Brygghuset på Norrtullsgatan 12N  i Stockholm. Möten på helger börjar kl 13.00, på vardagkvällar kl 18.00, med insläpp en halvtimme före. På våra möten träffas ros­intresserade och det finns roskort och böcker att köpa, samt kaffe och smörgås eller hembakat bröd. Vid våra möten betalar medlemmarna 60 kr och icke medlemmar 100 kr, om inte annat anges. 

Program 2019 

Tisdag den 2 juli kl 11-17

Rosens Dag på Skansen

I samarbete med Skansen firar vi Rosens dag i Rosengården på Skansen kl 11-17. StockholmsRosen har visning av de rosor som finns i trädgården kl 12, 13, 14, 15, 16, varav två visningar görs på engelska (kl 13 och 15). 

StockholmsRosen säljer roskort med kuvert, keramikrosor, böcker och broschyrer med rostema samt ger råd om val av rosor samt experttips om gödning, sjukdomar etc. samt informerar om medlemskap i Svenska Rosensällskapet.

Böcker, redskap, trädgårdshandskar m.m., finns även att köpa i Logen på Bollnästorget och i Rosenträdgården.

Skansen säljer rosenbröd i bageriet och nyponsoppa finns att köpa i Rosengården.

Henrik Morin informerar om Rosuppropets insamling och om de rosor i Grönt kulturarvssortiment som finns att få i handeln. 

Se även under Rosens dag på Skansen

 

Onsdag den 10 juli kl 14-15

Visning av rosengården på Skansen

Skansen har inlett en renovering av rosenplanteringarna med hjälp av StockholmsRosen och många nya rosor ur olika rosgrupper har planterats. Nu är det dags att visa hur långt detta arbete kommit. Håkan Kjellin från StockholmsRosen är ciceron och Karin Ringholm, chef för park- och trädgårdsavdelningen, medverkar. 

Anmälan till Håkan Kjellin, hkjellin@gmail.com eller 070 216 31 50, senast mån den 8 juli.

Vi samlas utanför huvudingången kl. 13.45. Gratis inträde för anmälda. Sen går vi tillsammans till Rosengården. Visningen pågår från kl. 14 till ca 15.

 

Fredag den 12 juli 

Utflykt till trädgårdar i södra Uppland (heldagsutflykt)

På programmet står besök i en privat trädgård i Knivsta. Därefter åker vi till Uppsala och tittar på det nya rosariet i Stadsparken.
Lunch äter vi i Uppsala och finns det tid så ska vi även besöka Linnéträdgården och någon plantskola i närområdet.
Vi träffas utanför pendeltågstationen i Upplands Väsby kl. 9. Sen åker vi i egna bilar. Åter vid stationen vid 17-tiden.

Frågor kan ställas till Maria Hjort, maria.hjort@sll.se eller tel 070 335 42 38.

Mer information kommer till medlemmarna i StockholmsRosen på e-post.

 

Torsdag 19 september kl 18

Rosgrupper del V - Noisette-, bourbon- och remontantrosor

Nu har det blivit dags för tre rosgrupper som innebär något nytt bland de europeiska rosorna. Tre grupper som ärvt sin förmåga att remontera från kinesiska importer och där i synnerhet remontantrosorna var oerhört populära under senare delen av 1800-talet. Som vanligt går vi igenom gruppernas växtsätt, härdighet etc. och ger en kort historisk överblick. Sedan visas bilder på rosor ur de tre grupperna. Gratis faktablad om de olika rosgrupperna finns för dem som så önskar.

Plats Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N.  Kom i god tid, lokalen är öppen från 17.30.
Vi inleder med att fika och sedan börjar föredraget 18.15.

Anmäl dig till Birgit Johansson på bjrn6@telia.com eller på telefon 08-659 19 29 eller 0708 40 51 18 senast måndag 16 september. Avgift 60 kr inkl. te/kaffe och smörgås.

 

Måndag den 7 oktober kl 18  

Rotskottsbyten och bildvisning från sommarens resor

Plats: Studiefrämjandet, Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N.

Anmälan: till Karin Wallin på 0708 39 31 18 eller e-post karin@wectacom.se senast
30 september.

 

Torsdag den 14 november kl 18

Att odla Bokashi och Effektiva Mikroorganismer (EM)

Vill du lära dig mer om Bokashi och Effektiva Mikroorganismer (EM) som är bakterierna som finns i bokashiströ och hur dessa kan gynna tillväxten hos våra rosor?
Vi har bjudit in Kajsa Sjaunja, från Mikrojord i Malmö för att berätta mer om hur Bokashi och EM produkter kan stärka växternas immunförsvar och gynna rotsystemet för våra rosor och övriga växter i trädgården. Kajsa berättar bl.a. om en stor rosträdgård utanför Wien som enbart använder EM-produkter för alla sina rosor, inga bekämpningsmedel alls.

Plats Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N. Lokalen är öppen från 17.30. Vi startar med kaffe och macka innan föredraget börjar kl 18.15.

Anmälan till Maria Preiholt maria.preiholt@ownit.name eller tel. 070 543 80 20, senast den
11 november. Avgift 60 kr inkl. te/kaffe och smörgås. Icke medlemmar 100 kr.

 

Övrigt  

StockholmsRosen samarbetar med Studiefrämjandet i Stockholms län. 

 
Köp StockholmsRosens kort med rosmotiv

 Se och välj kort här

Det finns 12 olika motiv på dubbelsidiga neutrala kort med beskrivning av rosorna på kortets baksida - se exempel här ovan. Korten säljs i buntar om 4 kort, inkl kuvert. Pris per bunt 40 kr, 2 buntar 80 kr. Alla 12 motiven 110 kr. För porto och emballage tillkommer 36 kr per försändelse. Ange vilka roskort du vill köpa, nr 1, 2 osv - 12, och skicka din beställning till stockholmsrosen@svenskros.se med uppgift om namn och adress. Sätt samtidigt in det belopp som motsvarar din beställning på StockholmsRosens plusgiro nr 42 76 20 - 0. När pengarna finns på kontot skickas korten till dig.