StockholmsRosen

    För rosvänner i Stockholms län

StockholmsRosen (förening) postnr 10–19, 611–619, 646, 76

Vi är ca 180 medlemmar från den karga ytterskärgården till de lummiga Mälaröarna.

Kontaktperson och ordförande Kerstin Bergman, Tel: 08-39 52 39
E-post stockholmsrosen@svenskros.se 
Om du är medlem och vill ha information via e-post, mejla gärna din adress till oss. 

Välkommen att delta i våra medlemsträffar!

Möteslokal
Då inte annat anges i programmet hålls våra möten och föredrag i Studiefrämjandets lokaler i Brygghuset på Norrtullsgatan 12N  i Stockholm. Möten på helger börjar kl 13.00, på vardagkvällar kl 18.00, med insläpp en halvtimme före. På våra möten träffas ros­intresserade och det finns roskort att köpa, samt kaffe och smörgås eller embakat bröd.

Program 

Söndag 16 september kl. 13.00

Skansens rosengård – nya rosor i samarbete med StockholmsRosen

StockholmsRosen och Skansen har just inlett ett samarbete om Skansens rosenträdgård, som är i behov av föryngring och underhåll. I ett första steg har vi gett förslag på nyplantering av remonterande rosor till de rosenparterrer som finns vid Swedenborgs lusthus. Tanken är att det så småningom ska bli en rosenträdgård att visa upp i Stockholmsregionen. För oss i StockholmsRosen kan detta bli en träffpunkt där vi kan presentera rosor härdiga i vår zon, bedriva kurser i beskärning, fira Rosens dag med mera.

Vill du höra mer om detta intressanta samarbete så kommer Karin Ringholm, chef för park- och trädgårdsavdelningen på Skansen och berättar om nyplantering av rosor i Rosengården och om planerna för kommande år och hur vi gemensamt ska gå vidare i detta projekt.

Plats: Skansens huvudentré, samling senast kl. 12.45, gratis inträde på gruppbiljett. Sen går vi tillsammans till rosengården. Ta gärna med din egen picknick, så fikar vi tillsammans.

Anmälan: senast den 10 september till kerstin.bergman@propelex.se
eller 08-39 52 39.

 

Torsdag 4 oktober kl. 18.00

Rosgrupper del III – Albarosor

Vi fortsätter våra temakvällar om olika rosgrupper. Denna gång är det albarosor. Vi talar om favoriter såsom ´Mme Plantier´, ´Felicité Parmentier´, ´Maxima´, ´Maiden´s Blush´.

Först en kort historisk exposé. Sedan mer ingående fakta om vad som rent botaniskt utmärker dessa tre grupper. Vi diskuterar även skötsel, härdighet, återblomning och sjukdomar. Bildvisning.
Den som önskar får med sig hem ett litet faktablad om de olika rosgrupperna.

Plats: Studiefrämjandets lokal, Brygghuset Norrtullsgatan 12 N

Anmälan: Smörgås och hembakat kaffebröd, kaffe eller te till priset av 60 kronor. Vänligen anmäl dig senast 30 september till maria.hjort@sll.se, tel 070 335 42 38.

 

Söndag 18 november kl. 13.00 - ca 15.30

Föredrag och ”workshop” om att fotografera rosor och trädgård

I stället för tidigare aviserad fotocirkel bjuder vi in fotograf Anders Gunnartz till ett medlemsmöte om fotografering av rosor och trädgård. Mötet blir både teoretiskt och praktiskt genom diskussion av medhavda bilder för den som vill. 

Anders är yrkesfotograf och fotolärare. Han arbetar som dokumentär- och naturfotograf sedan mer än 40 år. Nästan lika länge har han undervisat i foto, på alla nivåer från högskola till gymnasium, på studieförbund, folkhögskola och även hållit kurser i egen regi.

Det blir en teoretisk genomgång av bildval, komposition och tekniska aspekter på att fotografera växter och trädgård.

Ta chansen att ta med egna bilder på USB och få synpunkter på dina bilder och råd om hur ditt fotograferande kan utvecklas.

Plats: Studiefrämjandet, Brygghuset, Norrtullsgatan 12N

Obs! Eftersom Brygghuset normalt inte är öppet på söndagar, kommer vi att passa vid entrén på gatuplanet mellan kl 12.30 och 13.00 för att släppa in er.

Anmälan senast 15 november till Britt-Marie Zetterholm bmzetterholm@gmail.com eller 070 668 71 57.

Avgift: 60 kronor, inklusive kaffe/te och hembakat (vi fikar i pausen efter halva tiden)

 

Övrigt  

StockholmsRosen samarbetar med Studiefrämjandet i Stockholms län. 

 

 
Köp StockholmsRosens kort med rosmotiv

 Se och välj kort här

Det finns 12 olika motiv på dubbelsidiga neutrala kort med beskrivning av rosorna på kortets baksida - se exempel här ovan. Korten säljs i buntar om 4 kort, inkl kuvert. Pris per bunt 40 kr, 2 buntar 80 kr. Alla 12 motiven 110 kr. För porto och emballage tillkommer 30 kr per försändelse. Ange vilka roskort du vill köpa, nr 1, 2 osv - 12, och skicka din beställning till stockholmsrosen@svenskros.se med uppgift om namn och adress. Sätt samtidigt in det belopp som motsvarar din beställning på StockholmsRosens plusgiro nr 42 76 20 - 0. När pengarna finns på kontot skickas korten till dig.